Festiwal TISZ: tribute to Paweł Smoleński
Paweł Smoleński, który chłonął i smakował Izrael wszelkimi zmysłami, wiele swoich reporterskich rozmów prowadził właśnie przy stole, przy jedzeniu, wspólnym gotowaniu. Przy stole, który można dzielić z innymi, który łączy ludzi, przy którym można się porozumieć, przy którym giną spory. Zastanawiał się i pisał również o tym, co jedzenie mówi nam o Izraelu i jego historii, o izraelskiej złożonej tożsamości, jego współczesnych konfliktach i dylematach, o codziennym zwykłym życiu. Jak kultura Izraela odbija się dziś w kulturze kulinarnej i jaką drogę, jaką ewolucję przeszła kuchnia aszkenazyjska po wylądowaniu w Ziemi Izraela.
W trakcie spotkania Maria Fredro-Smoleńska przeczyta fragmenty tekstów Pawła Smoleńskiego, dotyczące współczesnej kultury kulinarnej Izraela, które będą punktem wyjścia do kolejnych wątków rozmowy.
Prowadzenie: Hanna Rydlewska